15% отстъпка на избрани продукти до 31.05.24 г.

Ползи от рибеното масло за активно спортуващите

 1. Рибеното масло съдържа големи количества полиненаситени мастни киселини (ПНМК). Омега-3 хранителните добавки са популярни сред спортистите, както и сред населението по принцип, заради свойството си да подобряват функцията на сърдечно-съдовата система, да ограничават възпалителните процеси и увеличават набавянето на енергия от мазнини.

 2. Ейкозапентаеновата киселина (EPA) и Дoкозахексаеновата киселина (DHA), основните омега-3 мастни киселини в рибеното масло, инхибират базираните на циклооксигеназа-2 и 5-липоксигеназа биохимични пътища за произвеждането на арахидонова киселина (АА). Заместването на АА с EPA в мембраните на клеткитите води до понижаване на възпалителната реакция на физическо натоварване.

 3. Омега-3 мастните киселини биват включени в мембраните на всички клетки. В мембраните на червените кръвни клетки, те повишават деформируемостта им. Това позволява на червените кръвни клетки да се движат по-бързо през капилярите и по-ефикасно да доставят кислород и отнемат въглероден диоксид.

 4. Oбогатяването на диетата с рибено масло води до понижен оксидативен стрес в реакция на тежки натоварвания. Това е положителен ефект, до колкото намалява индуцираното от натоварването възпаление и мускулната треска, ускорява възстановяването и намалява риска от инфекция свързан с индуцирания от натоварването имунодефицит.

 5. Понижаването на оксидативния стрес в реакция на физическо натоварване е наблюдавано с дози от порядъка на 0.5-4g омега-3 мастни киселини (съответстващи на 1-8 капсули Норвежко Рибено Масло) на ден в продължение на поне 3 седмици. .

 6. Рибеното масло стимулира разграждането на мазнини за сметка на пестене на глюкоза и гликоген.

 7. В някои проучвания, рибеното масло е подобрявало спортните постижения. В повечето проучвания, рибеното масло подобрява функциите на сърдечно-съдовата система, дори когато спортните постижения не биват подобрени до статистически сигнификантна степен.

 8. Обогатяването на диетата с рибено масло е свързано с подобрявабе на когнитивните способности, включително време за реакция, вземане на решения и стабилност на настроението.

 9. Рибеното масло може да доведе до понижавания на пулса както в покой, така и под натоварване, което сочи че подобрява ефикасността на работата на сърцето. Това може да се дължи на директно влиание върху електрофизиологичното функциониране на сърцето.

 10. Рибеното масло вероятно подобрява кръвотока през скелетната мускулатура, което има директен ефект върху спортните постижения.

 11. Не всички добавки с рибено масло са еднакви. Тези от по-нисък клас могат да бъдат замърсени с тежки метали, диоксини, полихлоринирани бифеноли (PCB) или други токсини. Рибените масла от висок клас са пречистени и могат да съдържат само пренебрежими количества от тези токсини.

 12. Твърде много рибено масло може да доведе до понижена съсирвателна способност на кръвтта и така до повишено кървене. Дозата, която е „твърде много“ обаче, още не е установена. Според Европейската агенция по безопасност на храните, дневен прием до 5g омега-3 мастни киселини е безопасен. Така определеното безопасно количество омега-3 мастни киселини съответства на доза от приблизително 10 капсули Норвежко Рибено Масло на ден и много надвишава стандартните дози.

 13. Омега-3 мастните киселини са предразположени към липидно окисление. Въпреки това обаче, се смята че потенциалните вреди биха могли да надвишат ползите само при много високи дози. Такъв феномен още не е демонстриран но се предполага, че би се случил при над 4g/ден.

Ключови практични приложения: Приблизително 2-4g рибено масло на ден с отношение EPA:DHA=2:1 може да подобри сърдечносъдовата функция и спортните постижения. Повечето проучвания показват, че този режим намалява мускулната треска в следствие на натоварване. Много демонстрират също и понижено кръвно налягане и подобрено кръвооросяване по време на натоварване.

д-р Милена Коцева

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА