• Рибеното масло съдържа големи количества полиненаситени мастни киселини (ПНМК). Омега-3 хранителните добавки са популярни сред спортистите, както и сред населението по принцип, заради свойството си да подобряват функцията на сърдечно-съдовата система, да ограничават възпалителните процеси и увеличават набавянето на енергия от мазнини.

   

   • Ейкозапентаеновата киселина (EPA) и Дoкозахексаеновата киселина (DHA), основните омега-3 мастни киселини в рибеното масло, инхибират базираните на циклооксигеназа-2 и 5-липоксигеназа биохимични пътища за произвеждането на арахидонова киселина (АА). Заместването на АА с EPA в мембраните на клеткитите води до понижаване на възпалителната реакция на физическо натоварване.

   

   • Омега-3 мастните киселини биват включени в мембраните на всички клетки. В мембраните на червените кръвни клетки, те повишават деформируемостта им. Това позволява на червените кръвни клетки да се движат по-бързо през капилярите и по-ефикасно да доставят кислород и отнемат въглероден диоксид.

   

   • Oбогатяването на диетата с рибено масло води до понижен оксидативен стрес в реакция на тежки натоварвания. Това е положителен ефект, до колкото намалява индуцираното от натоварването възпаление и мускулната треска, ускорява възстановяването и намалява риска от инфекция свързан с индуцирания от натоварването имунодефицит.

   

   • Понижаването на оксидативния стрес в реакция на физическо натоварване е наблюдавано с дози от порядъка на 0.5-4g омега-3 мастни киселини (съответстващи на 1-8 капсули Норвежко Рибено Масло) на ден в продължение на поне 3 седмици. .

   

   • Рибеното масло стимулира разграждането на мазнини за сметка на пестене на глюкоза и гликоген.

   

   • В някои проучвания, рибеното масло е подобрявало спортните постижения. В повечето проучвания, рибеното масло подобрява функциите на сърдечно-съдовата система, дори когато спортните постижения не биват подобрени до статистически сигнификантна степен.

   

   • Обогатяването на диетата с рибено масло е свързано с подобрявабе на когнитивните способности, включително време за реакция, вземане на решения и стабилност на настроението.

   

   • Рибеното масло може да доведе до понижавания на пулса както в покой, така и под натоварване, което сочи че подобрява ефикасността на работата на сърцето. Това може да се дължи на директно влиание върху електрофизиологичното функциониране на сърцето.

   

   • Рибеното масло вероятно подобрява кръвотока през скелетната мускулатура, което има директен ефект върху спортните постижения.

   

   • Не всички добавки с рибено масло са еднакви. Тези от по-нисък клас могат да бъдат замърсени с тежки метали, диоксини, полихлоринирани бифеноли (PCB) или други токсини. Рибените масла от висок клас са пречистени и могат да съдържат само пренебрежими количества от тези токсини.

   

   • Твърде много рибено масло може да доведе до понижена съсирвателна способност на кръвтта и така до повишено кървене. Дозата, която е „твърде много“ обаче, още не е установена. Според Европейската агенция по безопасност на храните, дневен прием до 5g омега-3 мастни киселини е безопасен. Така определеното безопасно количество омега-3 мастни киселини съответства на доза от приблизително 10 капсули Норвежко Рибено Масло на ден и много надвишава стандартните дози.

Ключови практични приложения: Приблизително 2-4g рибено масло на ден с отношение EPA:DHA=2:1 може да подобри сърдечносъдовата функция и спортните постижения. Повечето проучвания показват, че този режим намалява мускулната треска в следствие на натоварване. Много демонстрират също и понижено кръвно налягане и подобрено кръвооросяване по време на натоварване.

Facebook Comments