15% отстъпка на избрани продукти до 31.05.24 г.

Силата на нутриентите – Част II : Витамин В6

vitamin B6

Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Дефицитът на витамин Б6 може да доведе до:

  • неспокойствие и раздразнителност
  • депресия
  • лоша краткотрайна памет и дефицит на внимание при децата
  • психози
  • безсъние
  • нечувствителна на стандартното лечение епилепсия.

Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA):

Витамин Б6 се явява коензим в процеса на превръщане на 5-хидрокситриптофан (5-HTP) в серотонин. Съответно липсата на витамин Б6 в мозъка води до ниски нива на серотонин, а оттам до симптоми на депресия, обсесивно-компулсивно разстройство и др. Приемането на 5-HTP + витамин Б6 води до отзвучаване на симптомите на споменатите състояния.

Витамин Б6 участва и в синтеза на допамин и GABA. Липсата му води до ниски нива на тези два невротрансмитера и съответно проблеми като хиперактивност, дефицит на вниманието, депресия, безпокойство, проблеми със съня и др. Тези състояния се лекуват стандартно с антидепресанти, бензодиазепини, амфетамини. Приемането на витамин Б6 в тези случаи спомага до намаляване на дозите на приеманите лекарства, а в част от случаите до пълното им спиране.

В допълнение витамин Б6 участва в повече от 80 биохимични реакции в организма и дефицита му може да доведе до симптоми и състояния като:

  • мускулна слабост и затруднено движение
  • предменструален синдром
  • трудно поддаващ се на лечение ревматоиден артрит
  • повишен риск от сърдечно-съдови заболявания – дефицитът на витамин Б6 води увеличаване на аминокиселината хомоцистеин в тялото, което повишава риска от развитие на сърдечно съдови заболявания.

Активната форма на витамин Б6 се нарича пиридоксал -5- фосфат (P-5-P). При липса на ефект от витамин Б6 се налага прием на активната му форма, заедно със стандартната.

Често се налага прилагането на доста високи дози витамин Б6, за да бъдат нормализирани нивата му, при пациенти, които страдат от хроничен недостиг на този витамин. Предозирането му е почти невъзможно, като обикновено симптом на прекалено голям внос на витамин Б6 е намалената чувствителност на кожни участъци, нарушение на съня, главоболие, гадене и липса на апетит. След спирането или намаляването на дозите на витамин Б6 симптомите на предозиране се нормализира в рамките на 1-2 дни.

В България не се изследва нивото на витамин Б6. Индиректен начин да разберете дали имате ниско ниво на този витамин в организма е да изследвате нивото на хомоцистеин в кръвта, както и нивата на витамин Б12 и витамин Б9 (фолиева киселина). Ако нивото на хомоцитеин е високо, това означава един или повече от следните дефицити:

Ако витамин Б9 и витамин Б12 са в норма , то най-вероятно се касае за дефицит на витамин Б6.

Можете също да приемате няколко месеца витамин Б6 по 10 мг дневно без какъвто и да било риск и емпирично да установите дали се чувствате по-добре. Ако имате подобрение можете да продължите да го приемате в тази доза още известно време или да правите куросве от по няколо месеца, редувани с няколкомесечни почивки.

ХОМЕОСТАЗА предоставя на своите клиенти възможността да използват продуктите на английската фирма BioCare, която има 30 годишен опит в производството на висококачествени хранителни добавки. Великобритания е страна, която е известна със своя стриктен контрол на производството на хранителните добавки, на техния състав и безопасност. Всеки клиент, закупил продукт от ХОМЕОСТАЗА, получава и анализ сертификат, доказващ качеството на хранителната добавка.

Наред с вече доказалото се на българския пазар Норвежко Рибено Масло, на сайта ХОМЕОСТАЗА можете да намерите следните витамини, произведени от BioCare:

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА