Алтернативна и допълваща медицина: Витилиго

Витилигото по своята същност е обезцветяване на кожата на различни места по тялото. Образуват се по-светли от останалата кожа петна, тъй като клетките, които произвеждат пигмент не функционират. Около 1% от хората имат витилиго. Смята се, че витилигото е автоимунно заболяване – собствените имунни клетки се насочват към клетките, произвеждащи пигмент и ги унищожават. Понякога хората с витилиго страдат и от други автоимунни заболявания, както и от депресия, нарушение в съня или подтиснато настроение.

Конвенционалната медицина не предлага лечение на това заболявания. Клиничните проучвания (виж секция „Източници”) в областта на алтернативната и допълваща медицина показват ефективност за следните витамини, минерали и амино- и мастни киселини:

  1. Приложението на рибено масло е показало ефективност при пациенти с витилиго. Омега – 3 мастните киселини имат изразено противовъзпалително и имуномодулиращо действие. Известно е, че при всички автоимунни заболявания има хроничен възпалителен процес, който е в основата на промените в органите. Това е в сила и за витилигото. Противовъзпалителният ефект на рибеното масло заедно с други негови положителни ефекти върху кожата (намалява сухотата и лющенето на кожата, ускорява възстановяването на дефектите й) е в основата на успешното му прилагане при хора с витилиго. Рибеното масло спира разпространението на витилигото и води до частично натрупване на пигмент в засегнатите участъци. Допълнително има антидепресивен ефект, което е особено важно за хората страдащи от витилиго. Важно е рибеното масло да е пречистено от замърсителите на океана, защото в противен случай вместо да помогне то може да влоши състоянието на организма. За да бъде приемано без никакъв риск дълго време, рибеното масло трябва да не бъде допълнително обогатено с витамини. На всички тези изисквания отговаря Норвежко Рибено Масло, което можете да закупите само онлайн на сайта Хомеостаза. Норвежко Рибено Масло е произведено от дребни, диви риби, които стоят в началото на хранителната верига. Тези риби имат минимално количество замърсители в телата си и необходимостта от допълнително очистване на маслото е сведена до минимум.
  2. L-фенилаланин е аминокиселина, от която се образува пигмента на кожата. Проучвания показват, че приемът на 50 мг /кг телесна маса фенилаланин, особено комбинирано с излагане на слънце намалява прогресията на витилиго и води до пигментация на засегнатите участъци.
  3. Няколко проучвания достигат до обещаващи резултати при приложението на гинко билоба. Приемането на гинко билоба в дози 60 – 120 мг дневно подобрява състоянието на кожата при хора с витилиго, намалява разпространението му, а при комбиниране със слънчеви бани води до пигментация на засегнатите кожни участъци. Този ефект на гинкото се свързва с противовъзпалителните и антиоксидантните му свойства.
  4. Установено е, че при някои хора с витилиго нивата на витамин В12 и фолиева киселина са ниски. Допълнителното приемане на тези витамини води до подобряване на хода на заболяването и спиране на разпространението му. Хомеостаза предлага на своите клиенти течни, лесноусвояеми, активни форми на витамин В 12 (Витасорб В12) и фолиева киселина (Нутрисорб Течен Метилфолат). Последните са произведени от английската фирма BioCare. Всеки клиент получава заедно с продукта и анализ сертификат, чрез който може да се увери в състава и чистотата на продукта.
  5. Антиоксиданти – приложението на витамин С, селен и алфа липоева киселина е препоръчително при пациенти с витилиго. Доказано е, че оксидативният стрес в кожата на пациенти с витилиго е засилен, а изброените вещества са мощни антиоксиданти. Докато витамин С може да се приема непрекъснато, то селенът е препоръчително да се приема 3 месеца по 100 микрограма дневно, последвани от 3 месеца без прием.
  6. Цинк – установено, че при много от пациентите с витилиго цинкът в организма е в по-ниски от нормалните количества. Тъй като той е необходим за образуването на антиоксиданти в кожата, а също от него зависи кои гени в организма ще са активни, то приемът на цинк при пациенти с ниски нива е силно препоръчителен.

Допълнително на пациентите с витилиго се препоръчва здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци и с възможно най-малко ароматизатори, консерванти и оцветители. Храните, които предизвикват кожни реакции, както и алергизираща козметика и битови препарати трябва да бъдат стриктно избягвани от пациентите с витилиго. Препоръчително е също, ако се установят необясними дефицити на желязо или други витамини и минерали, пациентите да бъдат изследвани за глутенова ентеропатия. Глутеновата енетропатия често се съчетава с други автоимунни заболявания и може да протече единствено с дефицити на някои вещества. Достатъчно е да се изследват нивата на ензима тъканна трансглутаминаза, за да се разбере дали пациентът има или няма глутенова енетропатия.

Лечението на витилиго с фототерапия или традиционна източна медицина не се препоръчва от повечето лекари. Смята се, че фототерапията може да увреди допълнително кожата и ДНК в клетките й и в резултат да доведе до влошаване на витилигото. Традиционната източна медицина често използва билки, които повишават чувствителността на кожата към UV лъченията. Това може да доведе до влошаване на състоянието на кожата. Допълнително в традиционната китайска медицина се използват живак и арсен като средства за повлияване на различни заболявания. Конвенционалната медицина е категорична, че тези два елемента са токсични за организма.

Лечението на витилигото е бавен процес и изисква постоянство и търпение. Не е сериозно да се очаква, че при приложението на изброените по-горе средства резултат ще има след 1 или 2 седмици. Дали е ефективно или не едно лечение може да се каже най-рано след 3 месеца.

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА