Алтернативна и допълваща медицина: Множествена склероза

Множествена склероза

Множествената склероза (MS) е хронично, демиелинизиращо заболяване на централната нервна система. Знае се, че при множествената склероза в организма на засегнатите хора се развива автоимунен, хроничен възпалителен процес, съчетан с нарушения в кръвномозъчната бариера, което в крайна сметка води до разрушаване на миелиновата обвивка на нервните клетки. Казано по-просто, при множествената склероза собствените имунни клетки преминават през кръвномозъчната бариера и разграждат миелиновата обвивка на невроните.

Смята се, че причините за развитие на множествена склероза са от една страна генетичната предразположеност на организма, а от друга страна това са различни външни фактори на средата, най-често вирусни инфекции, начин на хранене и климатични условия. Няма определен вирус, който да се сочи като отключващ множествената склероза. По-скоро от значение е продължителността на вирусната инфекция и възрастта на която е прекарана. Връзката с географския район на обитаване и начина на хранене се подозира поради факта, че множествената склероза е по-честа в западните общества и то при хора, които се хранят нездравословно, както и при хора, които се излагат по-малко на слънчева светлина. Според Световната Здравна Организация честотата на множествената склероза се увеличава с отдалечаването от екватора.

Как диетата и хранителните добавки могат да променят начина на протичане на един автоимунен хроничен възпалителен процес, каквато е множествената склероза? Хранителните вещества участват в контрола на метаболизма и енергийната хомеостаза на организма и по този начин модулират клетъчната активност. В зависимост от количеството подавани калории и вида на храната клетъчният метаболизъм може да се променя в посока предимно на разграждане на веществата ( катаболизъм) или предимно към синтез на вещества (анаболизъм). От това в коя посока е насочен клетъчният метаболизъм зависи кои процеси в организма ще са доминиращи – възпалителни или противовъзпалителни, имуноактивиращи или имунопотискащи и т.н.

  1. Хранителни добавки, които допринасят за подобряване на състоянието на пациентите с множествена склероза и други демиенилизиращи заболявания: Известни са няколко специфични биоактивни молекули, които могат да противодействат на ефектите на инфекциозните причинители, да намалят производството на възпалителни молекули и да намалят оксидативния стрес. Това са:
  • Омега – 3 мастни киселини (рибено масло): Известно и доказано с многобройни проучвания е, че омега – 3 мастните киселини (ейкозапентаенова (EPA) и докозохексаенова (DHA)) имат силно изразено противовъзпалително действие. Допълнително DHA е основен структурен елемент на мозъчните клетки.

Известно е, че при хората с множествена склероза е увеличено количеството на ензим (матриксна металопротеиназа-9), който е отговорен за преминаването на Т-лимфоцитите през кръвно-мозъчната бариера и демиелинизирането на невроните. Доказано е с клинични проучвания, че приемът на големи дози омега – 3 мастните киселини (3000-5000 мг дневно) от пациенти с множествена склероза води до намаляване на нивата на този ензим и подобряване на протичането на заболяването. Тези големи дози ЕПА+ДХА не водят до нежелани ефекти и приемът им носи само ползи. За да се приемат описаните дози омега – 3 мастни киселини без това да доведе до хипервитаминоза, рибеното масло НЕ трябва да бъде обогатено с витамини. Повечето рибени масла на пазара съдържат допълнителни количества мастноразтворими витамини (А, Д, E), които при прием на по-големи количества от рибеното масло могат да се натрупат в организма и това да доведе до тежки нежелани реакции. Важно е също рибеното масло да бъде пречистено от замърсителите на Океана, така че да не се натрупат количества от тези замърсители в тялото на човека. На описаните изисквания напълно отговаря Норвежко Рибено Масло, което е разработено с идеята да бъде приемано дълго или в големи дози, ако е необходимо. Чистотата му е видна от анализ сертификата, който получава всеки закупил го. Норвежко Рибено Масло е и най-проучваното рибено масло в света. До момента са публикувани три проучвания, които доказват ефективността му.

  • Алфа-липоева киселина: Липоевата киселина е биологично активна молекула, която има антиоксидантни свойства и се явява хелатор на метални йони. Тя се е оказала успешна терапия при животински модели с множествена склероза (експериментален автоимунен енцефаломиелит). Проведено проучване при хора с множествена склероза е показало, че приемът на липоева кислеина в доза 600 – 1200 мг дневно води до сигнификантно намаление на възпалителните молекули, както и на нивата на ензима (матриксна металопротеиназа-9), който е отговорен за преминаването на Т-лимфоцитите през кръвно-мозъчната бариера и демиелинизирането на невроните.
  • Витамин Д: Освен, че има регулиращо действие по отношение на калциево-фосфорната обмяна, витамин Д има и имуномодулиращо действие. Смята се, че имуномодулиращото му действие е важно и за потискането на активността на множествената склероза. Епидемиологични изследвания показват, че ниското ниво на витамин Д в кръвта е свързано с повишен риск от развитие на множествена склероза, както и че при пациентите с множествена склероза недостигът на витамин Д е по-често срещан.

Приемът на витамин D от пациенти трябва да става след изследване на нивото му в кръвта и на фона на редовен контрол на това ниво. Витамин D е мастноразтворим витамин и като такъв може да се натрупа в организма и да доведе до нежелани лекарствени реакции, включително сериозни. Нивата му в кръвта над 50 – 60 ng/ml могат да бъдат опасни.

  • Полифеноли и каротеноиди: Това са биоактивни молекули, които естествено могат да се намерят в някои плодове и зеленчуци, в подправки, билки, вино и други натурални напитки. Тези молекули имат добре изразени антиоксидантни свойства. Те са подходящи за хората страдащи от множествена склероза, тъй като повишеният оксидативен стрес е характерен за невродегенеративните процеси. Едни от най-активните полифеноли са кварцетин, куркумин, хесперидин, полифенолите на зеления чай, ресвератрол. Най-важният каретиноид е ликопен. Комбиниран продукт, съдържащ комбинация от полифеноли и каретеноиди би бил подходящ за ежедневен прием от пациенти с невродегенеративни заболявания. Алтернативен подход би бил да се редува приемът на монопродукти, съдържащи различни полифеноли и каретеноиди.
  • Други антиоксиданти: Витамин С и селен (Нутрисорб Течен Селен) също имат изразен антиоксиданетен ефект. Селенът не бива да бъде приеман повече от 3 месеца без да се контролира нивото му в кръвта.
  1. Диета:

Смята се, че прекалената консумация на наситените мастни киселини от животински произход може да провокира развитието на заболяването в предразположени индивиди и да влоши протичането му. Няколко клинични проучвания показват, че заболяването е по-леко при пациенти с множествена склероза, чиято диета е бедна на наситени мастни киселини и допълнително приемат рибено масло. Намаляването на калорийността на храната също има добър ефект върху протичането на невродегенаративните заболявания.

Според някои учени между компонентите на миелина и една от фракциите на белтъка на кравето мляко съществува структурно сходство и това „обърква” имунната система, при предразположени индивиди. Именно това объркване води до синтеза на антитела срещу собствения миелин и последващото му разрушаване при демиелинизиращите заболявания. Преустановяването на консумацията на краве мляко и продукти от него може да доведе до подобряване на протичането на множествената склероза.

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА