6 незаменими ползи от рибеното масло за косата, кожата и ноктите

Красотата върви ръка за ръка със здравето – въпреки безспорните чудеса, на които е способна козметиката, най-добрият начин да изглеждаме неотразими, без значение като мъже или жени, е да имаме здрави и поддържани коса и кожа. Начините да го постигнем, разбира се, са неизброими, но някои от тях са основни, незаменими и важни за цялостното здраве на организма ни. На първо място, що се отнася до здравето, винаги е храната – веществата, които приемаме под формата на микро и макронутриенти са това, от което в крайна сметка сме ‘изградени’ – тялото ни си ‘прави’ кожа, коса, нокти (и всичко останало, разбира се), използвайки храната, която му подаваме.

Широко известно е, че рибеното масло е най-пълноценният източник на омега-3 мастни киселини, спадащи към категорията “микронутриенти”. Омега-3 мастните киселини имат много известни положителни въздействия върху човешкото здраве, сред които изразен противовъзпалителен ефект. Затова те намаляват симптомите на всички заболявания, свързани с хронично възпаление. Омега-3 мастните киселини подобряват състоянието при заболявания на сърцето, очите, черния дроб, различни невропсихически страдания и др. Рибеното масло обаче има и още ползи, които не са толкова широко известни – рибеното масло може да подобри здравето и красотата на кожата, косата и ноктите, именно поради съдържанието на омега-3 мастни киселини. Ето няколко причини за това:

  1. Омега- 3 мастните киселини намаляват акнето. Вероятно този ефект се дължи на редуцирането на възпалението, което съпровожда акнето. Проучвания показват, че прием на 2000mg – 2500mg омега-3 мастни киселини (EPA + DHA) дневно за поне 3 месеца води до успокояване на възпалената кожа и подобряване на вида ѝ.[1,2,3,4]
  2. Омега-3 мастните киселини намаляват косопада. Независимо от причината за косопад, този проблем винаги се съпровожда с промени в космения фоликул (микро възпаление, оксидативен стрес и патологични промени в съдовете).[5,6,7,9] Омега-3 мастните киселини лекуват наличното възпаление. Допълнително рибеното масло притежава антиоксидантни свойства, разширява кръвоносните съдове и намалява слепването на тромбоцитите като по този начин подобрява кръвоснабдяването на космения фоликул. Или накратко: рибеното масло въздейства и на трите изброени по-горе патологични механизми, открити в космения фоликул при косопад. Ефективността на рибеното масло при женския косопад е доказана чрез няколко клинични проучвания.[8,10]
  3. Омега-3 мастните киселини увеличават растежа и плътността на косата. Този ефект на рибеното масло се дължи на факта, че омега-3 мастните киселини стимулират анагенната фаза от живота на косъма. Анагенната фаза продължава 2 – 8 години и по своята същност е растежната фаза на косъма, Проучвания, измерващи обективни параметри на косата показват, че при прием на рибено масло косата расте по-бързо, а плътността й е по-голяма.[8,11] Това е фазата, която множество терапии срещу косопад се стремят да увеличат.
  4. Омега-3 мастните киселини предпазват кожата от слънчевата радиация. Ултравиолетовото лъчение уврежда кожата особено при по-продължително излагане на слънце. Много от нас знаят, че вредите от слънцето са основни виновници за появата на бръчки, старчески петна, загуба на хидратация и еластичност. Освен стареенето на кожата, ултравиолетовото лъчение увеличава риска от развитие на рак на кожата. Защитата с локални фактори често не е достатъчно ефективна по редица причини – нужно е често нанасяне, потенето ни (особено през лятото) прави дупчици в покритието, трудно е да покрием всяка една изложена на слънце частичка от кожатата си. Разбира се, това не трябва да ви обезкуражава да използвате слънцезащитни продукти! Много по-трудно е да се справим с щетите от слънцето, когато са налице – превенцията е далеч по-добра опция. Проучвания показват, че допълнителния прием на омега-3 мастни киселини (EPA и DHA) защитава кожата от увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи, увеличава устойчивостта й срещу слънчеви изгаряния и намалява зачервяването й след излагане на слънце.[12,13,14] Опити при животни са показали, че омега-3 мастните киселини намаляват пигментацията на кожата от слънчева радиация.[15] Така все пак бихте могли да извлечете ползите от летните дни на открито. Слънцето не е само вредно, в умерени количества то помага на тялото ви да си синтезира повече витамин D.
  5. Омега-3 мастните киселини предпазват от суха, зачервена и сърбяща кожа. Този ефект се дължи на факта, че омега-3 мастните киселини подобряват бариерната функция на кожата, запазват влажността ѝ и препятстват навлизането на дразнещи вещества в нея.[16,17] Проучвания показват, че допълнителният прием на омега-3 мастни киселини подобрява състоянието при атопичен дерматит и псориазис.[18,19,20,21,22]
  6. Омега-3 мастните киселини подобряват здравината на ноктите. EPA и DHA намаляват възпалението на нокътното ложе, което подхранва нокътната плочка. Възпаленото нокътно ложе може да бъде причина за сухи и чупливи нокти.[23]

Приемът на адекватни дози висококачествено и чисто рибено масло е от полза не само за предпазване и подобряване на различни болестни състояния, но и допринася за здрави и красиви коса, кожа и нокти, грижейки се за тях отвътре навън. Гъстата коса, която не се къса и не пада преждевременно от скалпа, както и чистата, гладка кожа стоят добре на всеки и поддържането им започва с храната. Важно е да се отбележи, че рибеното масло не е лекарство и определено не е магическа пръчица – за да стане видим неговият ефект е необходим продължителен прием от минимум 3 месеца. Постоянството е ключово, както при правилното хранене и физическата активност – най-качествените резултати изискват време.

Едно от най-чистите и високоефективни рибени масла е Норвежко Рибено Масло. То се добива от телата на дребни, диви риби стоящи в началото на хранителната верига. Тези риби съдържат възможно най-малко замърсители. Норвежко Рибено Масло можете да купите чрез поръчка през сайта на Хомеостаза или на телефон 0876818110. Насърчаваме Ви да разгледате блога ни, за да се запознаете с още начини, по които рибеното масло допринася за здравето Ви. Имайте предвид, че Норвежко Рибено Масло е биологичен продукт, към който не са добавени консерванти и това налага да бъдат спазвани стриктни условия на съхранение.

Христина Илиева & Д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА