Алтернативна и допълваща медицина: Псориазис

псориазис

Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, при което имунната система неправилно атакува собствените кожни клетките, а понякога и собствените стави (псориатичен артрит). Смята се, че причината за развитие на псориазис е генетичната предразположеност на някои хора в комбинация с фактори на средата и начина на живот. Непосредствена причина за отключването на болестта може да бъде злоупотребата с алкохол, психически стрес, тютюнопушенето, кожни наранявания или инфекции, хроничната употребата на някои лекарства.

За стандартното лечение на псориазиса се използват локални (нанасят се върху кожата) и системни (действат на целия организъм) лекарства, както и фототерапия. Много често лекарствата имат множество странични ефекти, които водят до допълнителни проблеми и снижаване на качеството на живот. Вероятно поради тази причина 50 % от хората, страдащи от псориазис търсят алтернативни възможности за облекчаване на състоянието си като по този начин намаляват или прекратяват приема на лекарства и подобряват качеството си на живот. Редно е всяка промяна на дозата или прекратяване на стандартно лечение да бъде обсъдено преди това с лекуващия дерматолог.

Какви са възможностите на алтернативната медицина, за чиято ефективност има научни доказателства?

 1. Хранителни добавки:
 • Рибено масло: Най-пълноценният източник на омега-3 мастни киселини е рибеното масло. Омега-3 мастните киселини имат доказано изразено противовъзпалително действие като не само предотвратяват възпалението, но и се борят с наличното такова. Омега – 3 мастните киселини имат и имуномодулиращо действие и повлияват „сгрешената” имунна реакция на собствената имунна система към собствените клетки. Именно поради това рибеното масло се прилага с голям успех при всички хронични възпалителни и автоимунни заболявания. Важно условие за повлияване на тези състояния е продължителният прием на висока доза омега–3 мастните киселини. В проучванията, които демонстрират добрия ефект на рибеното масло при псориазис дозата на омега-3 мастните киселини е 3000 – 6000 мг EAP+DHA дневно за 3-6 месеца. За да бъдат приемани безопасно такива дози омега – 3 мастни киселини е необходими рибеното масло да бъде „чисто” – от една страна без добавени витамини, които могат да се предозират и да доведат до нежелани реакции и от друга страна без замърсители, които в днешно време са в големи количества в Световния океан. Норвежко Рибено Масло е продукт на норвежката компания Norwegian fish oil, което е замислено и произведено с цел да бъде приемано в адекватни на нуждите дози продължително време. Норвежко Рибено Масло не е обогатено допълнително с витамини. То се произвежда от диви риби, които стоят в началото на хранителната верига и затова са с минимално замърсени. Норвежко Рибено Масло е допълнително пречистено и това се вижда в анализ сертификата, който получава всеки клиент. И накрая, но не на последно място Норвежко Рибено Масло е най-проучваното рибено масло в света и ефективността му е клинично доказана.
 • Куркума: Активното вещество на куркумата се нарича куркумин. Куркуминът има изразени противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Макар, че досега е проведено само едно проучване за действието на куркумата при псориазис, тя се използва често като допълнително лечение при тези болни. Според Агенцията по храните и лекарствата на САЩ приемът до 3 грама куркума дневно е безопасен.
 • Витамин D, витамин В 12 и селен: Пациентите с псориазис често имат дефицит на витамините D и В12 и на микроелемента селен. Допълнителният прием на изброените нутриенти често води до подобряване на протичането на болестта. Добре е пациентите с псориазис да проверяват нивата на витамините D и В12 и на селен в кръвта си и при наличие на дефицит да приемат допълнително от тях. Проблемът е, че напоследък има много големи разминавания между референтните стойности в различните държави. В САЩ долните нормални граници за витамините D и В12 са доста по-високи, отколкото в Европа и в частност в България. Докато приемът на В12 е безопасен, то повишаването на нивата на витамин D и селен над определени граници може да доведе до сериозни нежелани ефекти. Затова е добре селенът и витамин D да не се приемат дълго време и/или във високи дози, без да се следи нивото им в кръвта. Моят опит показва, че е приемът на 100 микрограма селен дневно в продължение на 3 месеца от възрастен човек е безопасно, но е редно след това да бъде направена пауза. Една добра алтернатива на витамин В12 и селен са продуктите на английската фирма BioCare: Витасорб В12 и Нутрисорб Течен Селен. Това са течни, лесно усвояеми продукти, които са произведени по стриктните правила на английските регулаторни органи и системно контролирани от тях.
 1. Традиционна китайска медицина

Традиционната китайска медицина включва комбинация от различни видове билки, които се приемат през устата и/или се прилагат локално върху кожата, в комбинация с акупунктура, физически упражнения, масажи, диетични промени и медитация. Комбинацията от различните видове билки и други методи са строго индивидуални и се определят за всеки отделен пациент от практикуващи традиционна китайска медицина лекари. Има множество клинични проучвания, които показват, че традиционната китайска медицина е ефективна при псориазис. Проблемът при този метод произхожда от факта, че обучените в тази специфична медицина лекари са изключителна рядкост. За прилагане на метода на акупунктурата, обаче в България имаме много добър и квалифициран лекар в лицето д-р Емилия Михайлова. Повече за компетентностите на д-р Михайлова, както и къде можете да я намерите можете да прочетете тук: http://igloterapia.bg/mihailova.php .

 1. Билкови продукти за приложение върху кожата:

 Множество проучвания показват много добра антипсориатична ефективност на следните локални продукти:

 • Мехлеми и кремове с екстрат от кората на орегонско грозде (Mahonia aquifolium) – няколко добре организирани проучвания са показали, че локалните средства от орегонско грозде са ефективни при лека или умерена тежест на псориазиса. Някои от проучванията твърдят, че ефективността е същата като на локалните лекарства.
 • Локални средства от натурално индиго (Indigo Naturalis) – Натуралното индиго е тъмносин прах, който е получен от ферментирали листа, цветове и стъбла на растения, принадлежащи към определено семейство. В източната медицина е използвано от векове при различни видове възпаления. Интересът на западната медицина към него като потенциално противовъзпалително средство се е засилил последните 10 години, като проучванията са показали, че мехлемите и кремовете с натурално индиго са ефективни при псориазис и атопичен дерматит. Единственият регистриран нежелан ефект е сърбеж на третираното място в първите дни от лечението. Допълнително мехлемите с натурално индиго имат локално противобактериално и противогъбично действие
 • Локални продукти от камптотека акумината: Ефективността на този локален продукт е установена само в няколко проучвания, като се смята, че гелната форма е по-ефективна сравнение с тинктурата и мехлема.
 • Локални средства с алое вера: Три проучвания са показали антипсориатична ефективност на кремове и мехлеми, съдържащи алое вера.
 • Масло от кукуи: Едно проучване е показало възможна полза от локалното прилагане на това традиционно хавайско средство.
 1. Климатотерапия:

Доказана ефективност при псориазис има няколкоседмичния престой на брега на Мъртво море с излагане на слънце и къпане в морето. Смята се, че солите от Мъртво море имат противовъзпалителен и кератолитичен ефект, а слънчевата светлина е със специфична дължина на вълната на UV A и UV B лъчите. Много други места претендират, че са подходящи за климатотерапия на псориазис, но само брега на Мъртво море е с доказана ефективност на климатотерапията. Климатотерапията не е подходяща след прекаран рак на кожата, както и при заболявания, които се влошават от слънчеви бани (лупус, слънчева уртикария). Домашните бани със соли от Мъртво море също са ефективни.

Алтернативната и допълваща медицина предлага много възможности на пациентите с псориазис. Трудно може да се предскаже кое от изброените средства ще бъде най-ефективно за конкретния пациент. Добре е локалните средства да се прилагат едно по едно, за да се прецени кой от продуктите е ефективен и кой не. Рибеното масло и в частност Норвежко Рибено Масло е полезно за много други органи и системи (сърдечно-съдова и ендокринна система, черен дроб и метаболизъм, памет и познавателна функция, зрителен анализатор и др.) и поради това е добре да бъде приемано непрекъснато в началото в по-високи дози, а след това в стандартни.

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА